100 látásműtét

Szemműtét vitafórum

100 látásműtét

A találmányt David Williams, a Rochesteri Egyetem professzora jelentette be a héten New Yorkban tartott amerikai csillagászszövetség rendes nyári találkozóján. Hogy miért pont ott, arra az az egyszerű magyarázat, hogy Williams egy olyan technológiát vezetett be az emberi szem kutatásában, amelyet eddig a teleszkópok képének javítására használtak.

Az adaptív optika kiküszöböli a légköri zavarok hatását a képélességre Az adaptív optikának nevezett eljárást 100 látásműtét csillagászat arra használta, hogy a kiküszöböljék a légköri zavarok hatását a képélességre.

100 látásműtét

Williams ezt egy évtizedes kutató és fejlesztőmunkával tette alkalmazhatóvá az emberi látás javítására. Ez az új kutatás az egészséges látást veszi alapul, és azt próbálja még jobbá tenni. A szuperlátást lehetővé tevő technológia lényege a következő: 100 látásműtét ártalmatlan, fókuszált fénynyalábot irányítanak a retinára, amelyet kétszáztizenhét lézerfény-nyalábbá erősítenek.

Ami közös: mindannyian élesebben látnak, mint előtte szemüveggel, kontaktlencsével. A femtolézer megjelenése előtt a NASA és az amerikai haditengerészet nem engedélyezte az asztronautáknak és vadászpilótáknak a hagyományos szemészeti lézerműtétet, ahogyan a szemüveget és a kontaktlencsét sem. Az éles látás élményét a műtét után azonnal megtapasztalja Sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy a megszokott életritmusunkat hosszú időre felborítsuk egy lézeres szemkezelés miatt. A perces ambuláns műtét után mindössze 1 napot ajánlott pihenéssel tölteni, a teljes gyógyulási idő 100 látásműtét gyors.

A lézerfényt egy különleges szenzorra irányítják, amely fény irányának legapróbb eltéréseit is érzékeli. Az így kapott eredmények megmutatják a retina felületének kicsiny eltéréseit - ezeket idáig a tudomány nem volt képes megismerni.

100 látásműtét

A szemészek ezidáig a legtöbb esetben csak két ilyen eltérést ismertek: a rövidlátás és távollátás okozóját. Ez a rendszer most hatvanöt különböző rendellenességet tud kimutatni. Tökéletes látás műtét nélkül Williams laboratóriumban mindezt a csillagászatban ma alapvetőnek számító rugalmas tükör technológiával egészítették ki.

Az emberi szemnél alkalmazott rugalmas tükör egy háromszor három centiméteres rugalmas felületű tükör, amely harminchét számítógép vezérelte motor segítségével két mikrométeres pontosságig egy emberi hajszál átmérőjének ötvenedrésze képes követni a retina egyenetlenségeit.

A fény, amely erről a tükörről érkezik pontosan merőlegesen éri a látásért felelős ideghártyát.

100 látásműtét Nem értem, mi a baj a látásommal

Az eredmény szuperéles látás. A 100 látásműtét érzékelése bizonyos embereknél meghatszorozódik.

100 látásműtét taekwondo gyenge látás

Bár ez a módszer a húsz dioptriával megterhelt embereken is segít, 100 látásműtét a pontosság az egyetlen tényező, amin javít: a fokozott kontrasztérzékelés miatt, mondjuk alkonyatkor kétszer olyan messziről észre lehet venni a részeg biciklistát mint pőre szemmel.

A rendszer térigénye jelenleg még nem süllyedt a fogyasztói társadalom igényeinek szintjére, még egyelőre ott sem tartunk, hogy koffer méretű készülékkel a fejünkön örülhetnénk a világnak.

árt a látásnak

Ők 100 látásműtét már úgy is tudják, hogy mibe fektetnek.

További a témáról