Agyi látásfejlődés. Az újszülött látásfejlődése - pótolhatatlan ingerek

agyi látásfejlődés

Cikkek Mi a kancsalság? Két szemünkkel a képet akkor látjuk élesen és egynek, ha a látott képek a látóhártyák megfelelő helyére vetülnek. Kancsalságról strabismus akkor beszélünk, ha a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban; ilyenkor a kétszemes együttlátás hiánya áll fenn.

Tudnivalók a gyermekek látásával kapcsolatosan

Kísérő kancsalságról beszélünk, ha a szemek minden irányban szabadon mozognak, de kö­zöttük állandó szögeltérés van. Bé­nulásos kancsalságnál a szem mozgása valamilyen irányban korlátozott.

agyi látásfejlődés

A kan­csalság lehet egyoldali, kétoldali, rejtett vagy valódi, veleszületett vagy szerzett, időbeni fennállása szerint megkülönböztethetünk időszakos vagy állandósult formát. A hibás szem állását alapul véve lehet a kancsalság befelé, kifelé, felfelé, lefelé térő, elfordulásos, vagy ezek kombinációja.

Mikor jelentkezhet?

agyi látásfejlődés rövidlátás 2 75

Leggyakrabban a látásfejlődés agyi látásfejlődés kritikus három-öt éves kor előtt nyilvánvalóvá válik. Van, hogy már az élet első hat hónapjában megjelenik, ritkábban csak felnőttkorban kezdődik. Kancsalsághoz, a kétszemes látás kóros fejlődéséhez vezethetnek akár fénytörési hibák, a szemizmokat vagy szemgolyót érintő betegségek, de központi idegrendszeri kórképek is.

agyi látásfejlődés látásellenőrzés otthon

A tartósan kancsalító szem képét az agy gyermekkorban elveti, így nem alakul ki kettős látás. Sajnos ez azzal jár, hogy a gyermek egyáltalán nem használja a kancsalító szemet, ami így agyi látásfejlődés válik.

Dr. Őri: Így lát az újszülött és így fejlődik a látása

Amennyiben váltva kancsalít, vagyis szemeit váltva használja, akkor nagy valószínűséggel a két szem látó­élessége azonos. Mire figyeljünk? A kancsalság jele, a ferde nézés nem mindig nyilvánvaló. Előfordulhat, hogy csupán néhány mi segít a rossz látásban tér el a szem a helyes iránytól, így a szülő számára nem tűnik fel, hogy a gyermek egyik, agyi látásfejlődés akár mindkét szemével kancsalít.

agyi látásfejlődés a legjobb gyakorlatok a látáshoz

Az is elképzelhető, hogy a babáknál gyakori széles orr­nyereg miatt befelé térő kan­csalnak tűnik az egyébként egészséges szemállás. A csecsemő hat hónapos kora előtt szemmozgásai még nem koordináltak megfelelően, s nem feltétlenül kóros, ha időnként ki- vagy beszalad valamelyik szeme.

3. vízió, hogyan lehet gyógyítani

Ha azonban tartósan kancsalít a kicsi, akkor már ebben a korai életkorban is fontos a szakvizsgálat. Abban az esetben, ha a kisgyermek sokat hunyorog, ferdén tartja a fejét, a fotókon a szaruhártya közepén látható fényreflexek nem a szem azonos helyére esnek vagy a családban előfordult kancsalság, mindenképpen javasolt szemész agyi látásfejlődés.

Miért fontos a kezelés? Minél hamarabb lép fel és minél tovább tart a kancsalság, annál kisebb az esély a kétszemes együttlátás kifejlődésére. A kétszemes látás elvesztése sajnos már igen kisfokú, hétköznapi szemmel nehezen észrevehető kancsalságnál is létrejön.

Hozzászólások

Az időben észlelt kancsalság ezzel szemben általában korrigálható, a kezelés azonban akár évekig is tarthat. A legfontosabb az ok kiküszöbölése, ami gyakran a fénytörési hibák szemüveges korrekciójából, a jobban látó és nem kancsalító szem eltakarásából, esetleg műtétből áll.

Serfőző Csilla szemész szakorvos Baba Patika

agyi látásfejlődés hogyan lehet megfelelően fejleszteni a látást

További a témáról