Asztmás látás. Mit kell tudni az inhalációs szteroidokról?

Idén a száraz szem szindróma áll a Látás Hónapja középpontjában

Potecz Györgyi Létrehozva: Leggyakrabban például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség COPD terápiájában használatos.

Idén a száraz szem szindróma áll a Látás Hónapja középpontjában Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója elmondta, a látszerészek, optometristák és szemorvosok összefogása nyomán valósul meg a kezdeményezés, amelynek asztmás látás kiemelt témája a száraz szem szindróma. A várható élettartam kitolódásával és a környezeti ártalmak megszaporodásával egyre több ember számára jelent majd problémát ez a kórkép — indokolta a témaválasztást az igazgató. Idehaza a szürkehályog a leggyakoribb látásprobléma, emellett gyermekkorban a kancsalság, a veleszületett rendellenességek, majd felnőttkorban a glaukóma, a fénytörési hibák és a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szemfenék-problémák, illetve az időskori makuladegenerációk a leginkább jellemzőek — ismertette dr.

Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosának segítségével áttekintjük az alkalmazásukkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Inhalációs, vagy szájon át szedett gyógyszerek?

ICSC - TETRAHIDROFTÁLSAV-ANHIDRID

Asztmás látás orvos inhalációs szteroidokat írhat elő az asztma és a COPD kezelésére. A belélegzett szteroidok a hörgőkben zajló krónikus gyulladás kezelésére szolgálnak. Asztma esetén alap fenntartó gyógyszerünk, COPD-nél csak bizonyos formákban és súlyosságban indokolt kiegészítő kezelésként az alkalmazása. A belélegzés lehetővé teszi, hogy a légutakban helyileg magas gyógyszerkoncentrációt érjünk el, mikrogrammnyi mennyiség használatával. Az inhalációs szteroidok használata a legsúlyosabb kórformákat kivéve szükségtelenné teszi a nagyságrendekkel nagyobb összdózisú szisztémás tablettás vagy injekciós szteroid vezetőképes látás osztály alkalmazását.

beszéd és kommunikáció látássérültekkel

Az inhalációs szteroidok segítségével a légutak krónikus gyulladását lehet kezelni. A szteroid ugyanis blokkolja az obstruktiv hörgőbetegségre jellemző gyulladásos asztmás látás ezáltal, a gyulladásos reakció felfüggesztésével a beszűkült légutak megnyílnak, a beteg légzése szabaddá válik. Megfelelő módon történő alkalmazása bizonyítottan csökkenti a tünetek gyakoriságát, javítja a betegek asztmás látás és kevesebb kórházi felvételt eredményez.

asztmás látás

Csak akkor hatnak, ha asztmás látás használjuk A megfelelő módon történő alkalmazás nagyon fontos az optimális hatás eléréséhez. A készítményeket a betegnek az előírt dózisban rendszeresen kell szednie, akkor is, ha jobban van, annak érdekében, hogy ezt az állapotot fenntartsa. Fontos az inhalátorok — a hatóanyag bejuttatására asztmás látás eszköz — helyes használata is.

Inhalációs, vagy szájon át szedett gyógyszerek?

Ellenkező esetben nem jut elegendő hatóanyag a megfelelő helyre, emiatt több tünet jelentkezhet a betegnél, ami több orvosi látogatást, antibiotikumok sokszor felesleges használatát eredményezheti és szájon át szedett szteroidokra is szükség lehet. A leggyakoribb hibák, ha a fiatalok az iskolában a társaik megjegyzései miatt inkább nem használják, vagy a frissen elköltözött felsőoktatásban asztmás látás diák egyszerűen megfeledkezik a rendszeresen szedett gyógyszereiről.

Szintén gyakori hiba, hogy a belégzős gyógyszerrel elért tünetmentességet gyógyulásnak vélik, ezért abbahagyják alkalmazását. Kisebb gyerekeknek az inhalátor helyes használata szokott gondot okozni, míg idősebbeknél ugyanez már fizikai erő hiányában vagy a korlátozott látás miatt jelenthet problémát. A nem megfelelő eszközhasználat azt eredményezi, hogy nem jut el a kívánt helyre a gyógyszer, így kezeletlenné asztmás látás a betegség, és ennek sem a beteg, sem az orvos nincs tudatában, ha nem gondolunk rá.

Ezek is érdekelhetik

Ilyen esetben az inhalálókészülékek megfelelő használatának irányítása még kritikusabbá válik. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk számára a megfelelőt és a rendelőben begyakoroltassuk a helyes alkalmazását.

A készülékek helyes használatát a kontroll vizsgálatok alkalmával is ellenőrizzük. Eszköz csere esetén szintén fontos az alapos útmutatás. Általánosságban a szteroidok mellékhatása dózisfüggő.

Időszakos asztma

A szisztémás szteroidok minimális adagja milligrammban mérhető és a véráramon keresztül minden szervünkhöz eljut. Ezzel szemben az inhalált szteroid mikrogrammnyi és csak elenyésző része kerül a keringésbe- természetesen nagyobb dózis alkalmazásánál abszolut értékben több.

A nem lokális mellékhatásokat ez okozza. Általában véve az inhalációs szteroidok biztonságosabbak, mint az orális szteroidok és az emberek jobban tolerálják őket. A leggyakoribb mellékhatások a szájban előforduló gombás fertőzések, és elsősorban COPD-seknél a légúti fertőzésre való fokozott fogékonyság.

Obstruktiv bronchitis – asztmás hörghurut tünetei, vizsgálata és kezelése

Ezek többsége kivédhető az inhalátorok megfelelő használatával. Helyes belégzéssel a hatóanyag nagy része a légutakba jut és bár a szájüreget nem tudjuk kikerülni, azonnali alapos szájöblítéssel fogmosás normál immunrendszerű betegnél a gombásodás elkerülhető. Kismértékben befolyásolhatják a gyermek növekedését, ez azonban a gyógyszerek, eszközök, adagok és a kezelés időtartama szerint változhat.

A hatás azonban nem olyan mértékű, mint az a kockázat, amit például asztmás látás esetén a nem megfelelően kezelt betegség okozhat.

Megalakult a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért

Csökkentheti a csontsűrűséget, tartós nagydózisú használatuk esetén ezért javasolt időközönként csontsűrűség-tesztet végezni és az eredményeket nyomonkövetni. A nagydózisú inhalációs szteroidokat használata mellett idősebb korban rendszeres időközönként szemvizsgálat javasolt, az esetleges kockázatok — például szürkehályog, glaukóma és homályos látás - mielőbbi felismerésére.

Egyéb mellékhatások lehetnek: csalánkiütés, vércukorszint és vérnyomás emelkedés. Fontos, hogy a rendszeresen szedett asztmás látás informáljuk kezelőorvosunkat, az esetleges gyógyszer kölcsönhatások megelőzése miatt.

a szenilis rövidlátás az

Közvetlen a légutakba juttathatjuk az inhalátorok segítségével a hatóanyagot, így a szteroid helyben szívódik fel, csak kis mennyiség éri el a test többi részét.

Asztmás látás lehetséges mellékhatásokat a asztmás látás ismerniük kell, de nem tartani tőlük, hanem a rendszeres gyógyszerszedés mellett ügyelni a megelőzésükre.

  1. Idén a száraz szem szindróma áll a Látás Hónapja középpontjában – Semmelweis Hírek
  2. Hogyan lehetne javítani a jó látást

Ehhez nélkülözhetetlen az orvos és a beteg együttműködése. A megfelelő gyógyszer és eszköz kiválasztása mellett nagyon fontos a folyamatos tanácsadás és a beteg állapotának nyomonkövetése, a szükséges dózis meghatározása, a belélegzett szteroid hatékonyságának javítása és a káros hatások minimalizálása érdekében.

További a témáról