Dikromaták látása

Megkülönböztetendő a  színvakságtól   monokromáciahiszen az utóbbi színérzékelési hiányossággal csak a szürke árnyalatai érzékelhetők a fehértől a feketéig. Ezzel szemben a dikromaták a három főszín kék, zöld, piros egyikének érzékelésére képtelenek. Aszerint, hogy melyik alapszín észlelése marad el, a dikromázia lehet protoanópia, deuteranópia, vagy tritanópia. A pontos típust Farnsworth-teszttel, anomaloszkóppal vagy  Isihara-teszttel  lehet meghatározni.

Mérhető a színtévesztés súlyossága is, ami az erősebb anomáliától a gyenge színvakságig tart. A legtöbb dikromaták látása az elterjedt elképzeléssel szemben nem színvak, hanem dikromát, két csaptípussal kék és zöld.

10 nap alatt helyreállította a látást

Ennek oka az ősi emlősök éjszakai életmódja. Az újvilági majmok nőstényeinek kétharmada trikromát.

dikromaták látása a látást elrontó tényezők

A dikromácia  genetikai  okokból elsősorban a  férfiakat  sújtja: a férfiak mintegy nyolc százaléka színtévesztő, a nők közt ez az arány csak 0,2 százalék. Ennek az az oka, hogy a szemcsapok színspecifikus festékjének génje - és ennek hibája is - az X  kromoszómában  öröklődik.

Aura látás meglepően könnyen

A férfiak csak egy X nemi kromoszómával rendelkeznek, amit anyjuktól örökölnek, így az édesanya - aki nem is feltétlenül színtévesztő - közvetlenül fiai örökítheti a színtévesztő gént. A lánygyermekeknek azonban két  X kromoszómájuk  van.

Látás zöld árnyalatai

Ha ezekből csak dikromaták látása egyik hordozza a  mutáns   génta színtévesztés nem fejlődik ki. A mutáció eredményeként a különböző csaptípusok érzékenységi görbéje eltolódhat, vagy működésképtelenné válhatnak. A színtévesztés szerzett is lehet, betegség, vagy sérülés következménye, mint például szemhályoggyulladás, mérgezés,  alkoholizmusvagy  cukorbetegség. A színtévesztés két fokozata a rendellenes színlátás anomáliailletve valamelyik szín érzékelésének hiánya: protanomália, illetve protanópia vörös tritanomália, illetve tritanópia kék tetranomália, illetve tetranópia kék Az anópiás elnevezéseket ma már nem használják, mert dikromaták látása, hogy a színtévesztések csak súlyosabb anomáliák.

Dikromatikus színlátás

Általában a  piros  és pugacseva látomása zöld dikromaták látása keverik össze a színtévesztők. Érdekes, hogy ez a rendellenes színlátás többnyire  férfiaknál  fordul elő a férfiak kb.

stabilizálja a rövidlátást a szemre gyakorolt ​​nyomás javítja a látást

A  vörös  és a  zöld  szín érzékelésének hiánya gyakrabban, a  kéké  ritkán öröklődik. Aszerint, hogy valaki melyik fő színt nem érzékeli, a dikromáziának három fajtája van: A leggyakoribb a zöld szín érzékelésének hiánya, a deuteranópia, újabban deuteranomália.

A férfiak több, mint egy százalékát érinti. Csaknem ennyire gyakori a protanópia, újabban protanomália, a vörös szín érzékelésének hiánya, amely dikromaták látása századik férfit érint. Ezt a két típust együtt  vörös-zöld színtévesztésnek  is nevezik. A tritanópia, újabban tritanomália, a kék szín érzékelésének hiánya százezer férfiból csak egynél fordul elő.

Ez a típus súlyosabb, mint az azonos erősségű vörös-zöld színtévesztés, mert ez okozza a legtöbb színárnyalat elvesztését. Felismerése[ szerkesztés ] A színvakság és a dikromácia is többnyire örökletes.

Kisgyermekkorban nehéz észrevenni őket, hiszen a gyermeket nem zavarják, mivel egész életében így látott, és ezt szokta meg, csak már akkor, ha például színes ceruzák vagy kréták közül kell kiválasztania a helyes színűt, és erre képtelen, mert nem látja a különbséget. A színlátási zavarokra dikromaták látása a gyermek tanára figyel fel, amikor rajzain nem valósághűen ábrázolja a dikromaták látása, vagy összezavarodik, amikor színes eszközöket kell használnia.

A színtévesztés nem kíván orvosi kezelést. Bizonyos esetekben azonban, ha szükséges, színszűrővel korrigálható. A különféle módszerekkel a zavar típusa és mértéke is meghatározható. A dikromát színteret meghatározza a hiányzó szín, a null-fényességű null-luminanciájú sík, és a null-krominanciájú sík.

Свежие комментарии

Ez a null-fényességű és a null-krominanaciájú sík meghatározásából áll, amelyek a hiányzó színben metszik egymást. Továbbá egy os kutatás szerint alacsony frekvenciákon 1 Hz a színtévesztők küszöbértéke magasabb a színinformációkra, mint a normál színlátásúaké.

Magasabb frekvenciákon Hz legalább olyan jók, mint dikromaták látása trikromátok. Következményei[ szerkesztés ] A színtévesztő emberek többsége elfogadja állapotát, és viszonylag könnyen megtanul együtt élni vele.

Vannak azonban olyan szakmák, amelyekben megkövetelik a tökéletes színlátást, így a rendellenes színlátásúak esélytelenül pályáznának ezekre a munkákra.

Például a pilótáknál, a divattervezőknél, és még sok más területen a legfontosabb tényező a tökéletes látás és színérzékelés. A játékokban dikromaták látása bábuk színe, a színes alapra, vagy képekre nyomtatott dikromaták látása, a weblapok színösszeállítása is problémát jelent; egyes összeállításokban vibrálnak előttük a színek.

4 Thoughts to “A dikromatikus látás”

A színek megkülönböztetésének képessége függ az adott tárgyak méretétől és a távolságuktól is; [13]  például a vörös-zöld színtévesztők a távolabbi jelzőlámpák színét kevésbé ismerik fel, mint a közelebbiekét. Látásuk jobban összpontosít a formákra és dikromaták látása körvonalakra, mint a jó dikromaták látása. Különböző vizsgálatok szerint a vörös-zöld színtévesztők khaki szín több árnyalatát tudják megkülönböztetni, mint a jó színlátásúak, [14]  ezért jobban átlátnak az álcán.

Ezt egyes országok hadseregében ki is használják. Magyarországon azonban a színtévesztés kizáró ok a katonaságnál. Állatok[ szerkesztés ] Néha megkönnyíti a kutatást, ha hasonló, de egyszerűbb rendszereket lehet tanulmányozni. Például látás fitnesz olyan rendszereket tanulmányozni, ahol az adott állatnak nincsenek pálcikái.

Ez az állapot embernél ritka, de vannak például  madárfajokamelyeknél ez a normális. Ezek tanulmányozása a színtévesztés megértésében is segített. A genetikai bizonyítékok és a viselkedés vizsgálata szerint a  Didelphis albiventris  faj dikromát; sőt, az egész  Didelphis nem  dikromát.

szem szanatóriumi hardver kezelés

A  bőgőmajomformáknál  azonban a helyzet az emberéhez hasonló. Az  éjimajomfélék  viszont a tengeri emlősökhöz hasonlóan monokromátok. Azóta nevezik a vörös-zöld színvakságot  daltonizmusnak.

Míg az emberek többsége a szivárvány dikromaták látása hét színt tud megkülönböztetni, addig ő csak hármat lát, állapította meg: sárgát, kéket és ibolyát.

A dikromatikus látás

Nappali megvilágításban számára a fű vörös, a vér fekete színűnek tűnik. Azóta sok újabb megfigyelés is igazolta, hogy a színtévesztők, sőt a színvakoknak nevezett dikromaták látása színtévesztők is látnak színeket, de egészen másképpen, mint a jó színlátók, és általában csak kevés árnyalatot tudnak megkülönböztetni.

Dalton azzal magyarázta színlátási hibáját, hogy szemének törő-közegei a spektrum vörös végében elnyelik a fényt. Később Young és  Helmholtzakik a

További a témáról