Futó víziója

Futó projektjeink | Civil Centrum Alapítvány

A futásíjászat összetett sportág, a középtávfutás és az íjászat ötvözete. Olaszországban már több évtizede, a sí-íjászat nyári edzési lehetőségeként jelent meg Arcathlonamely a 'es évek elején elterjedt Németországban, majd a 'es évek közepétől Franciaországban is megismerik.

KC3A16 COOLFIX Decken-u.Heizr.3/2750

Magyarországon ban, a futásíjász versenyek elődjeként Székely Árpád ötlete alapján szervezték az első versenyt Esztergom közelében, a Búbánat-völgyben. Hivatalosan az első futásíjász versenyt ben, a Magyar Íjász Szövetség támogatásával rendezték meg. Az első nemzetközi versenyt Nemzetközi szinten két ágát különböztetjük meg a futásíjászatnak, a tradicionális és a FITA irányzatot.

A tradicionális rész nagyobb létszámú érdeklődőt vonz.

futó víziója négyzet a látvány

FranciaországbanNémetországban százas nagyságrendű tábora van egyes tradicionális típusú futásíjász versenynek. Ezek jellemzően hosszabb távúak, hagyományos íjakkal lőnek, inkább terepen, mint versenypályán zajlik a megmérettetés és gyakran korhű öltözetben vannak a résztvevők.

A FITA irányzat sokkal kisebb tábornak örvendhet, az előzőhöz képest rövidebb távú versenyeket rendeznek, olimpiai, irányzékos íjjal lőnek. A jellemzőbb versenyhelyszín a sportpálya és annak környéke.

rövidlátás 25 év mágnesek a látáshoz

Magyarországon a kettő közötti ágazat alakult ki: magába foglalja mind a FITA, mind a tradicionális irányzat bizonyos elemeit: általában terepen rendezik meg, lehet hagyományos és olimpiai íjjal is lőni külön kategóriában. A korhű ruha helyett a sportruházat jellemző.

A legújabb magyar versenyszabály szerint a versenyzők együttes indítás után egy kilométert futnak, majd három lövést adnak le 20 méterről 20 cm átmérőjű célra kivéve a tradicionális íjjal induló nő, mert ők 10 méterről lőnek. A találatok összértékétől függő büntetőtávolság lefutása után kezdik a második kört. Az íjat kézben, a nyílvesszőket háti tegezben kell vinni a verseny alatt.

Négy kör és 4 x 3 vessző kilövése utána az utolsó, ötödik körben már csak futni kell, futó víziója cél annak a végén van.

A szervezet adatai

Hibátlan lövő teljesítmény esetén 5 km a futó távolság, ami minden hibás lövéssel megközelítőleg méterrel növekszik. A befutás sorrendje adja meg a helyezéseket, amit a verseny folyamán is jól lehet követni. A versenyzők irányzékos vagy irányzék nélküli reflexíjakkal vagy történelmi íjakkal versenyezhetnek.

  • Étel, amely gyógyítja a sztrelnikov látását
  • Műtét myopia látása
  • A látási betegségek listája

A verseny távja futó víziója fiatalabb korosztályban rövidebb, illetve a legfiatalabb indulók részére játékos? E szakág előnye többoldalú: a statikus lövőhelyzethez szokott íjászoknak jó kiegészítő, kondicionáló gyakorlat, rendszeresen futóknak változatosság, a futó víziója megbarátkozott sportolóknak folyamatosságot nyújt a nyári évszakban.

jobb látás nélkül kettős látás teszt

A futásíjászat feltételei könnyen megteremthetők: egész évben űzhető, a pálya szinte futó víziója kijelölhető. Egészséges, szórakoztató és izgalmas sport. A látás szemének vörössége futás megfelelő erőnlétet, gyorsaságot, akaraterőt kíván a versenyzőtől, míg a lövéshez testi-lelki nyugalomra és összpontosító futó víziója van szükség.

A modellt MCLExtreme-nek nevezték el, amely ugyanúgy nyitott jármű marad, a pilótával a középpontban.

További a témáról