Látómező adatai

Binokuláris távcső látómező adatai útmutató Szerző: Látómező adatai Levente         Oszd meg: Egy binokuláris távcső talán a legnépszerűbb távcső típus.

Vadászok vadásztávcsőnek, keresőtávcsőnek is hívják, de gyakran találkozunk a hétköznapi nyelvben látcsőként vele. Szinte minden árkategóriában minden igénynek megfelelő választék áll rendelkezésre, fontos azonban ismernünk a jellemzőit, hogy a leginkább testhezálló eszközt válasszuk.

Nagyítás A binokuláris távcsövek jelzésére a gyártók leggyakrabban egy számpárt használnak, látómező adatai. Ezek az eszköz legfontosabb paramétereire utalnak, melyek közül látómező adatai első érték 8x illetve 15x a nagyítását adja meg.

asztigmatizmus 30 látás

Az első távcsövet vásárlók körében a minél nagyobb nagyításra törekvés természetesnek tekinthető, azonban érdemes számításban venni, hogy ennek növelése a használhatóságot jelentősen befolyásolja. Egyrészről kezünk látómező adatai is fokozottabban jelentkezik 15x nagyítás felett már különösen érdemes megtámasztani az eszköztmásrészről a nagyítás növelésével a kapott kép egyre fényszegényebb lesz, harmadrészt pedig a nagyobb nagyítás kisebb látómező elérését teszi lehetővé.

3-tengelyes hibrid lézeres jelölő

Viszonylag gyakran találkozhatunk olyan eszközzel is, melynek nagyítására egy intervallumot adnak meg: pl. Ebben az esetben zoom binokulárral van dolgunk, melynek nagyítása 7x és látómező adatai értékek között változtatható és az átmérője 35 látómező adatai.

látómező adatai középfül és látás

A zoom távcső első látásra roppant praktikusnak tűnik, azonban a változtatható nagyítás miatt teljesítményük sok tekintetben behatárolt. Az okulár - felépítésének köszönhetően - különösen kis nagyítások esetén igen szűk látómezőt képez le a fix nagyítású eszközökhöz képest, emiatt szinte csőlátás érzetet kelt, ha beletekintünk.

Nagyobb nagyítások esetén a látómező ugyan már megközelíti a fix nagyítású binokuláris távcsövekét, ám ahhoz hasonlóan a kapott kép meglehetősen fényszegény lesz.

3-tengelyes száloptikás lézeres jelölő

Összességében a zoom binokulár kevéssé preferált eszköz az igényes természetmegfigyelők közt, nem véletlen, hogy a felső kategóriás modellek között nem is találunk ilyen típust.

Átmérő A binokuláris távcsövek másik legfontosabb paramétere az objektív átmérő.

látómező adatai

Erre a jelzésükre szolgáló számpár második értéke utal, vagyis a 8x42 és 15xes binokulárok esetében az objektív átmérője 42 mm illetve 70 mm. Az átmérő nagyon fontos a fénygyűjtő-képesség szempontjából, különösen gyenge fényviszonyok közepette szürkület illetve éjszakai megfigyelés jelentkeznek az előnyei.

A lencseátmérő növelése egyre nagyobb méretet és súlyt jelent, ami különösen kézből történő használat esetén hátrányos.

Hogyan válasszunk távcsövet Fedezzen fel egy új világot a távcsöveken keresztül!

Természetmegfigyelésre általában mm-es távcsövek javasoltak, a csillagászatban azonban akár mm-es objektív átmérőjű vagy még nagyobb eszközök is előfordulnak, ezek használata azonban a jelentős súly miatt kézből szinte lehetetlen, minden esetben állvány szükséges. Okos kompromisszum egy kis nagyítású x mm átmérőjű binokulár, mely mindkét felhasználási területre elfogadható.

Objektív A binokulárok eladása során kevéssé kap hangsúlyos szerepet az objektív felépítése, pedig a kiváló képminőséget látásélesség 01 az optikai elem alapozza meg. Az objektív lencse a párhuzamosan érkező fénysugarakat megtöri és mögötte a fókuszpontban egyesíti őket. A különböző hullámhosszú fénysugarakat azonban más és más mértékben töri meg, így tulajdonképpen nem látómező adatai közös fókuszpontot kapunk.

Hogyan válasszunk távcsövet

Az okulárban ezt úgy látjuk, hogy az objektív "színez", vagyis hamis színeket pirosas-kékes-lilás mutat a kontrasztosabb objektumok körül. A lencsék színezésének csökkentésére többféle módszer létezik: a legegyszerűbb és legrégebben használt megoldás szerint az objektívet két, eltérő karakterisztikájú lencsetagból készítik, melyek minimalizálják a színezést.

Ez a tubus tartja a távcső objektívjét gyűjtőlencse, vagy homorú tükör. Fontos feladata a tubusnak, hogy a külső zavaró fényeket, valamint a belső reflexiókat kiküszöbölje. Célzótávcső, melynek kicsi a nagyítása és nagy a látómezeje, s a tubussal párhuzamosan helyezkedik el.

Újabban piacra dobtak olyan binokulárokat is, melyeknek objektívje három vagy akár négy lencsetagból épül látómező adatai, ezekre néhány sorral lentebb visszatérünk. A lehető legtökéletesebb színkorrekció úgy érhető el, ha az egyik lencsetag elkészítéséhez speciális és drága üveganyagot használnak fel. Látómező adatai az ún.

Kapcsolódó termékek

Egy binokulár objektívnek azonban nem a színezés az egyetlen optikai hibája. Különösen a látómező széle felé számos egyéb torzítással kell szembenéznünk, pl.

fokú látás látáskorrekció után

Ezek a hibák csökkenthetőek, ha az objektív nem kettő, hanem három vagy négy lencsetagból épül fel. A számítógéppel megtervezett objektív, a kimagasló megmunkálási precizitás, a felhasznált korszerű üveganyagok kiváló minőségű objektív elkészítését teszik lehetővé: mindez szükséges, beszűkült beszédfejlődés látássérüléssel nem elégséges feltétel egy csúcsminőségű binokulár esetében.

Prizmák A prizmák igen fontos részei a binokuláris távcsőnek.

Binokuláris távcső vásárlási útmutató

Nélkülük fordított állású képet kapnánk, vagyis fejjel lefelé látnánk mindent, ami földi megfigyelés esetén felettébb kényelmetlen.

Kétféle prizmarendszerrel találkozhatunk a piacon: Porro prizmákkal és tetőél prizmákkal. A tetőélprizmák a binokulárok belsejében egy vonalban helyezkednek el, így jelenlétükre kívülről is következtethetünk a látcső kompaktabb külseje alapján.

Technikai okok miatt elkészítésük drágább, mint a Porro prizmáké, ezért leginkább a felső kategóriás binokulárok használják ezt a prizmarendszert. A Porro prizmát használó binokulárok felismerhetőek a két "eltolt" tubusnak köszönhetően, és a tetőél prizmákhoz képest könnyebben, olcsóbban előállíthatóak jó minőségben. A prizmák felépítése mellett azok anyaga is fontos paraméter.

Tükröződéscsökkentő bevonatok

A drágább és jobb minőségű BAK4 barium-crown és az olcsóbb BK7 borosilicate jelzésű prizmák üveganyagukban különböznek.

A BAK4-es prizmák élesebb, kontrasztosabb képet adnak, így a jobb minőségű binokuláris távcsövek kivétel nélkül ezt a típust alkalmazzák.

rehabilitáció műtét után a látás helyreállítására a látás genetikai betegségei

A binokulárok mechanikai kivitelezésének "Achilles-ina" a prizmák tokozása.

További a témáról