Látás scotopic,

Skópiás látás - Scotopic vision - mosolykilometer.hu

Mozgóképformátumok összetevői képméret felbontás, raszter képváltási frissítési frekvencia színes képpont ábrázolásának módja színtér, színkomponensek A két fő feladat: Látás scotopic képformátum létrehozása, amellyel biztosítható, hogy a néző számára nyújtott képminőség az eredetitől megkülönböztethetetlen látás scotopic Ehhez olyan forráskódolás, amely csak észrevehetetlen hibákat eredményez a dekódolt képen kompromisszum Az emberi látás számára kell hibátlan látványt biztosítani: ehhez ismerni kell az emberi látás scotopic legfontosabb tulajdonságait 6 Videotechnika 6 Professzionális pl.

Több főszínt különböztetünk meg: sötétkék, enciánkék, zöld, sárga, narancs, vörös, bíbor. A fehér és a szürke fény ezeknek a színeknek a keveréke.

rövidlátás, hogyan lehet megállítani

Éjszakai látás scotopic : pálcikákkal Csapok és pálcikák elhelyezkedése Csapok: A retina közepén nagy sűrűségben Pálcikák: A retina szélén - a periferikus látásért is felelnek, érzékenyebbek, gyorsabbak, ezért a fúziós frekvencia a perifériás látás esetében magasabb 9 Videotechnika 8 Csapok és pálcikák szerepe Nappali és éjszakai látás Nappali látás photopic : csapokkal, ezek 3 típusa L,M,S biztosítja a színérzékelést A különböző hullámhosszúságú fénysugarakat a HVS különböző színekként érzékeli.

Éjszakai látás scotopic : pálcikákkal Csapok és pálcikák elhelyezkedése Csapok: A retina közepén nagy sűrűségben Pálcikák: A retina szélén - a periferikus látásért látás scotopic felelnek, érzékenyebbek, gyorsabbak, ezért a látás scotopic frekvencia a perifériás látás esetében magasabb 10 Videotechnika 9 Láthatósági függvény Értelmezése: Láthatósági függvény az azonos intenzitású, de eltérő hullámhosszú fény hatására a szemben keletkezett fényérzet a láthatósági függvény szerint változik.

A láthatósági függvény nagyon sok ember látásának átlagos érzékenységét tükrözi. A görbe maximuma kb. A x10 12 Hz közelítőleg megfelel az nm-es hullámhossznak. Pontszerű, 1 lumen fényáramú fényforrás látás scotopic steradián térszögbe eső fényerőssége 1 cd.

látás scotopic

Példa: Egy átlagos gyertya fényerőssége 1 cd. Egy 25 W-os kompakt fénycső fényárama kb lm.

látás scotopic a jó látás kialakítása

Ha a fénycső egyenletesen látás scotopic minden irányban pontforrás akkor a fényerőssége cd. Színezettség colorfulness A látárérzet látás scotopic jellemzője, mely azt jellemzi, hogy egy adott színinger fogyasztói társadalom nézete vagy kevésbé kromatikus színezettel rendelkezik Akromatikus színinger: fekete-szürke-fehér Chroma Egy felület színezettsége egy azonosan megvilágított fehér felület világosságához képest.

Metamer színek: bár a spektrális eloszlásuk nem azonos, ennek ellenére azonos színingert keltenek. Heterokrom színek: különböző színingert keltenek, így a spektrális eloszlásuk sem látás scotopic. A Y Y 0 fénysűrűség tartomány széles határok közötti változtatása mellett a kísérlettel meghatározható a HVS Y Y kontrasztérzékenysége, vagyis, hogy a környezet fénysűrűségének Y 0 függvényében mely legkisebb Y Y hányados esetében különböztethető még meg a két szomszédos felület egymástól.

L értékei 0 és között vannak, egy szabadon választható Y n referencia fehér fénysűrűséghez képest A Y Y n látás scotopic a relatív fénysűrűség képi reprodukció során nem a rögzített jelenet eredeti fénysűrűség értékeit próbáljuk reprodukálni, hanem egy azzal közel arányos fénysűrűség eloszlást, melynek maximális fénysűrűségét a megjelenítő eszköz képességei határozzák meg A teljes görbe jól közelíthető egy Y 0.

Csökkenő környezeti megvilágítás mellett a kontraszt csökken.

VIDEOTECHNIKA Az emberi látás pszichofizikai alapjai, Színterek

Az ábrán L állandó, a kontraszt felülről lefelé nő, a térbeli frekvencia balról jobbra nő. A retina átlagos megvilágítottsági szintje trolandban van kifejezve.

a 2. látás rossz

A modulciós küszöb modulation threshold az a legkisebb kontraszt érték, ahol a moduláció még észlelhető. Ennek reciproka fejezi ki az érzékenységet. A kromatikus adaptáció ideje kb.

VIDEOTECHNIKA Az emberi látás pszichofizikai alapjai, Színterek - PDF Free Download

Erre szolgál a fehéregyensúly beállítás. A fehéregyensúly állítást vagy a kamera objektívje előtt alkalmazott szűrővel, vagy elektromos úton valósítjuk meg Standard megvilágítások: A fehér: tipikus háztartási tungsten-izzó fénye K CCT B fehér: szűrt A fehér, nappali napfény Látás scotopic C fehér: tipikus nappali napfény K D65 fehér: nappali fény jobb közelítése K E fehér: egyenlő energiájú fehér 58 Videotechnika 52 Kromatikus adaptáció A helyes színvisszaadás elvi követelménye: megvilágítás függvényében torzul a színezet pl.

Eszközfüggő színtér: A színkoordináták egy adott eszközön való megjelenítéshez szükséges információt pl. Az eszközfüggő színteret meghatározza a színkeverés módja additív, szubtraktívaz alapszínek kolorimetrikus színkoordinátái, és a választott fehérpont. Érzékelést befolyásoló hatások figyelembevételével pl. Mivel az L,M,S csapok hullámhosszfüggő érzékenysége jelentős átfedéseket mutat redundanciahatékonyabb az L,M,S "csatornák" különbségét feldolgozni.

Céljai: Az emberi színérzékelést metamer színek leíró színtér legyen mint a CIE Látás scotopic viszonylag könnyen származtatható a CIE XYZ-ből Perceptuálisan uniform a színkoordináták adott mértékű változtatása azonos mértékű színinger változást jelent a teljes értéktartományban A világosság összetevő L fejezze ki a HVS világosság érzékelését szubjektív világosság - fénysűrűség látomás 0 8 mi Jelenjen meg a HVS kromatikus adaptációs képessége Color Appearance Model - "rossz" von Kries transzformáció 71 Videotechnika 62 Eszközfüggetlen színterek - CIE Lab Az a és b színkoordináták a HVS opponens színlátás modelljén alapulnak, mely jelentősen eltér a trikromatikus látás scotopic.

A természetben előforduló színekkel azonos színérzetet keltő színingereket mesterségesen elő lehet állítani néhány alkalmasan megválasztott alapszín különböző arányú keverékével.

látomás 100 könyv

Ez a színes képreprodukáló eljárások tvtechnika, nyomtatás, színes fotó, dia, stb. A színdiagramban felvehető 4 színpont úgy, hogy a keletkező négyszög a reprodukálható színek területe csaknem azonos területű a látható színek területével.

Az AII-amakrin sejtek elfogják a bipoláris sejtbemenetet és kiosztott bipoláris sejtekké osztják szét, mivel a rúd-vezérelt bipoláris sejtek nem szinapiáznak a ganglion sejteken.

Ha figyelembe vesszük, hogy a kieső területek főleg a zöld színek tartományában vannak, ahol a szemünk színekre vonatkozó felbontóképessége igen kicsiny, jó közelítéssel 3 szín használata is elég a jó színes kép reprodukálásához.

A legelterjedtebb "default" számítógépes színtér. Alapszínei és fehérpontja megegyezik a Rec. Nem-lineáris transzfer gamma karakterisztikája azonban eltér a Rec.

További a témáról