Látásromlás szürkehályoggal. Kapcsolódó tartalom

Szürkehályog (katarakta) - EgészségKalauz

Ezért nehéz korán felismerni a nyálmirigyrákot A szürkehályog előfordulása Előfordulhat veleszületett formában, illetve a kor előrehaladtával.

  • A szürkehályog és kezelése
  • Mik a szürkehályog műtét előnyei és kockázatai?
  • Mik a szürkehályog műtét előnyei és kockázatai?
  • A látás eggyel csökkent
  • Hogyan ismerhetők fel a szürkehályog tünetei?

A 65 és 74 év közötti emberek közül majdnem látásromlás szürkehályoggal ötödikben kialakul a látásromláshoz vezető szürkehályog, a 75 év felettiek közül pedig majdnem minden második embernél megfigyelhető.

Érintheti csak az egyik szemet, vagy mindkét szemet is.

A szürkehályog típusai és a másodlagos szürkehályog

A veleszületett formánál általában mindkét szem érintett. A szürkehályog okai A betegségnek léteznek úgynevezett primer típusai, amelyek okát nem mindig ismerik.

látásélesség-hiányosságok meghatározása

Két fő csoportja a veleszületett kongenitális és az időskori szenilis katarakta. A veleszületett szürkehályog esetében az ok nem mindig ismert, de a legtöbb látásromlás szürkehályoggal az anya vírusfertőzése okozza. Az időskori szürkehályogot több tényező együttes hatása okozza, hátterében az öregedéssel járó anyagcsereváltozások, a korábbi évtizedek során a szemet ért UV sugárzás, valamint a hormonális változások állhatnak.

A szürkehályog másik típusa az úgynevezett szekunder típus, amelyeknél valamilyen egyéb betegség szemégés; homályos látás látásromlás szürkehályoggal a szürkehályog.

Szürke hályog, amely a korral alakul ki

Ezek közül megkülönböztethető az egyéb szembetegségekhez társuló szürkehályog - például a szivárványhártya és a sugártest idült gyulladása, a retina pigment degenerációja, az abszolút zöldhályog és a retinaleválás; valamint egyéb belszervi megbetegedésekben előforduló szürkehályog - anyagcserebetegségek pl: cukorbetegség, mellékpajzsmirigy elégtelenség, hosszantartó szteroidkezelés; bőrbetegségek; valamint egyéb külső okok pl: sugárzás, villámcsapás, szelénmérgezés.

A szürkehályog tünetei és lefolyása A szürkehályog okozta lencsehomály látásromlás szürkehályoggal és szórja a szembe eső fényt, ezáltal homályos látást, fénygyűrű látását, ritkábban esetleg kettős látást okoz. A látásra gyakorolt befolyás mértékét meghatározza a hályog elhelyezkedése, kiterjedése, valamint a fényviszonyok.

látásromlás szürkehályoggal

Világosban az összehúzódó pupilla beszűkíti a szembe jutó fény útját, ezért a fény nehezen jut át. Félhomályban a pupilla tágul, így az erősebb fény szóródik a katarakta szélein, és fényudvar, látásromlás szürkehályoggal keletkezik.

Hányféle szürkehályog létezik?

Normális fényviszonyok mellett a középen elhelyezkedő szürkehályog kezdetben akár javíthatja is a távollátók látásromlás szürkehályoggal, mivel a katarakta fókuszáló lencseként viselkedik. Az idősek ilyenkor azt tapasztalják, hogy ismét tudnak szemüveg nélkül is olvasni.

DÉLELŐTT - Zöld és szürke hályog - Dr. Feminger Andrea

Ezt a jelenséget gyakran a látás másodszori visszanyerésének nevezik. Végső soron azonban a szürkehályog akadályozza a fény bejutását a szembe, homályosítja és csökkenti a látást.

A szürkehályog és kezelése

A szürkehályog diagnózisa A betegek általában a látásromlás miatt keresik fel a szemészorvost. A vizsgálat során azonban kiderül, hogy a látásélesség nem javítható a hályog miatt.

E-mail A szürkehályog típusai és a másodlagos szürkehályog A szürkehályognak több féle formája ismert, mind látásromláshoz, majd vaksághoz vezet. A szürkehályogot jelenleg csak műtéttel lehet gyógyítani.

A szemész látásromlás szürkehályoggal megállapítja a szürkehályog pontos elhelyezkedését és kiterjedését, valamint azt, hogy milyen mértékben gátolja a fény bejutását a szembe. A szürkehályog terápiája Az időskori szürkehályog kezelésében a betegek ki szoktak próbálni különböző recept nélkül kapható szemcseppet, vagy szájon át szedhető vitaminkészítményeket.

Ezek hatása azonban erősen kétséges, és objektíven nem mérhető a betegség fázisos progressziója miatt.

látásromlás szürkehályoggal rehabilitáció szembetegségek esetén

A szürkehályog végleges kezelését a műtéti lencseeltávolítás és műlencse-beültetés jelenti. A szürkehályog műtét bármely életkorban elvégezhető, és általában még az egyéb betegségben, így szív- vagy cukorbetegségben szenvedőkben is biztonságos.

Szürkehályog műtét utáni látásromlás

A beavatkozás általában 30 percet vesz igénybe, és az beteg még aznap hazamehet, de gondoskodni kell arról, hogy a műtétet követő néhány napban valaki segítse otthon és kerülnie kell a lehajlást, valamint az emelést. A műtét után néhány hétig szemcseppeket vagy kenőcsöket kell használni a fertőzés megelőzésére, a gyulladás csökkentésére és a gyógyulás elősegítésére.

Szürkehályog műtét utáni látásromlás Legfrissebb cikkek a témában Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért? A szürke hályog kezelése Hogyan látnak a látássérültek? A szürke hályog A szürke hályog műtéti kezelése - Hasznos tanácsok műtét után Tisztelt Szakértő!

A szürkehályog megelőzése A szemet UV szűrős napszemüveggel kell óvni a káros ultraibolya UV sugárzástól. Cukorbetegségben fontos a vércukorszint pontos beállítása. Védelmet nyújt a C- és A-vitaminban gazdag táplálkozás, valamint a zöldségekben található karotinoidok fogyasztása.

EXTRA AJÁNLÓ

A menopauza utáni ösztrogénadás szintén védő hatású lehet de önmagában csak emiatt nem adhatóvalamint a tartós kortikoszteroid szedés kerülése. Hasznos a dohányzás kerülése is. Forrás: Mark H.

További a témáról