Látássérült beszéd

Jelenlegi hely

Sikerük első sorban annak köszönhető, hogy az Android egy nyílt forráskódú, Linux kernelt használó mobil operációs rendszer, melyre a fejlesztők Java nyelven írhatnak rá menedzselt kódot, az eszközt a  Google által fejlesztett  Java programkönyvtárakon látássérült beszéd vezérelve. Az Android noha egységes rendszer, mégis nagyon változatos. Kinézete és testreszabhatósága első sorban attól függ, milyen termékkel használjuk; a gyártók ugyanis szabadon látássérült beszéd a kezelőfelületet.

Az első években sajnos a Google nem igazán fordított látássérült beszéd arra, hogyan is tehetné használhatóvá a rendszert olyan felhasználók számára, akik nem, vagy csak nagyon keveset látnak. Ugyan már a korai verziókban is elérhető volt a TalkBack, de látássérült beszéd és használhatósága még hagyott némi kívánnivalót maga után.

Megjegyzés: Ajánlott 4.

 • Bízunk abban, hogy bár az érzékszervek működése és minősége az életkor előrehaladtával csökken, megfelelő optikai korrekcióval szemüveg vagy nagyító az esetek többségében korrigálható a látásélesség.
 • Látási korlátozások
 • Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete
 • A veleszületett látássérülések hatása eltér a későbbiekben kialakuló szerzett látáskárosodások hatásától.
 • A szem és a látás gyulladása
 • Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhez

A program a telefonon már alapból megtalálható, ha esetleg mégsem, a Google Play-ről ingyenesen letölthető. Ezt használat előtt egyébként is ajánlott megtenni, mert nem valószínű, hogy a telefonon a legfrissebb verzió fut.

A program első beüzemelése látó segítséget igényel, mivel nem lehet hívóbillentyűkkel, vagy gesztusokkal aktiválni. Ilyen pl. Azoknak, akik sosem használtak még érintőképernyős telefont, fontos látássérült beszéd, hogy a vezérlés több ujjal látássérült beszéd, ezért érdemes olyan eszközt választani, amelyek kapacitív kijelzővel rendelkeznek a mai készülékek már ilyenektehát egyszerre nem csak egy, hanem több helyen is érzékelik az érintést.

A menüelemek közötti lépkedés egy, az oldalak közti lapozás két ujjal történik. Egy ujjas koppintásra  kijelölhetünk egy elemet, amit a TalkBack az elem nevének kimondásával jelez, majd ha ezután duplán koppintunk a képernyő bármelyik pontjára, a kijelölt elem aktiválódik.

Nem állítom, hogy gépelni egyszerű az Androidos kütyükön, de hamar meg lehet szokni, az egész csak gyakorlás kérdése.

Gépeléskor a telefon rezeg, mikor ujjunkat végigcsúsztatjuk a billentyűkön, a TalkBack pedig minden betűt felolvas,  amin áthaladt az ujjunk. Ékezetes betűk is használhatók, ez azonban egy kezdő felhasználónak viszonylag bonyolult: például az a betűn hosszan tartva ujjunkat megjelenik egy lista, amelyen kiválaszthatjuk, hogy á betűt szeretnénk-e írni, vagy valamilyen más látássérült beszéd karaktert, például ä.

A program természetesen felolvassa a névjegyzékünket, üzeneteinket, hívásadatainkat és jószerével mindent, amire egy átlag felhasználónak szüksége van. Internetezéskor kiválaszthatjuk, hogy a program linkeket, címsorokat, karaktereket, vagy bekezdéseket olvasson fel.

Ezt hasonlóan tudjuk megoldani, mint az Apple termékeinél. Azt is fontos megjegyezni, hogy a TalkBack nemcsak beszédes visszajelzést ad, hanem különféle hangjelzéseket is. Például az elemek közti léptetéskor a telefon finoman rezeg, görgetésnél pedig  iránytól függően magasabb, illetve mélyebb hangjelzést ad.

Azt is tudhatjuk, mikor értünk egy lista végére, mert ekkor is hangoskodik egyesek szerint ilyenkor olyan hangot ad ki, mint amilyet látásélesség meghatározása régi pénztárgépek.

A látássérülés hatása a gyermek fejlődésére

Telefonlistát szinte lehetetlen írni, mert a TalkBack jószerével minden 4. Az újabb készüléken: Samsung Galaxy S5 egyes típusain, és az S5, S6, S7 készülékeken a Voice Assistance telepíthető, vagy aktiválható, amely még stabilabb működést és jobb vezérelhetőséget biztosít ezeken a készülékeken a látássérült felhasználónak.

Hívások fogadása, megszakítása.

Segítek 01 - Egy látássérült

Sokszor nagy gondot okoz a látássérült felhasználónak, hogy az érintőképernyős készülékén fogadja vagy elutasítsa a hívásokat bizonyos élethelyzetekben,  zajos közegben, látássérült beszéd, megbeszélésen. A böngésző — és a fénykép nagyításához használt csípéshez hasonló mozdulatot két újjal széttoljuk a kijelzőt sokan már ismerik.

Ám látássérült beszéd nem lehet nagyítani a telefon főképernyőjét és a képernyőket, az több alkalmazást, a beállítás menüit és más menüt sem. Ilyenkor a képernyőn egy újjal hármat koppintva bekapcsolhatjuk a nagyítást, két ujjal a kijelzőt széthúzva a tetszőleges méretig nagyíthatunk, aztán pedig a nagyított kijelző képét két ujjunkat a kijelzőn látássérült beszéd mozgathatjuk hogy megtaláljuk a kívánt elemet.

Az egy ujjas háromszori koppintással kikapcsolhatjuk a nagyítást. A leírás Kruppa Alexa cikke nyomán került frissítésre ben.

hajdina éjjellátó

Az Apple IOS rendszere! Manapság mindenhol csak az Apple IOS és a Google Android versenyéről lehet hallani; melyik a jobb, okosabb, testre szabhatóbb, egyszerűbb, stabilabb és olcsóbb. Mint minden rendszernek, az iOS-nak is vannak előnyei és hátrányai. Ezeket az előnyöket és hátrányokat kizárólag a látássérültek szemszögéből vizsgáljuk az alábbi cikkben.

A vakok és gyengénlátók számára elsődleges szempont, látássérült beszéd egy rendszer teljesen akadálymentes legyen, és minden alkalmazás hozzáférhetővé váljon az őket segítő képernyőolvasók és képernyőnagyítók számára.

a látássérülések közé tartozik

Az iOS szinte egy teljesen zárt, ugyanakkor egy jól működő rendszer. Látássérültek szempontjából az iOS első és legfontosabb előnye talán az, hogy a felhasználónak semmi egyéb dolga nincs, mint bekapcsolni a kisegítő lehetőségekből a számára legmegfelelőbb alkalmazást és használni a készüléket.

Beszélő okostelefonok, készülékek

Az iPhone, iPad és MAC készülékek ugyanis vásárlás után szinte azonnal használhatók a vakok látássérült beszéd gyengénlátók számára is. Aztán szinkronizálunk. A VoiceOverről elmondható, hogy szépen teszi a dolgát, az ujjak mozgását jól követi, nem tapasztalható fagyás és instabilitás.

Nagyon kényelmesen lehet vele blogot olvasni, mert nem ugrik állandóan vissza a címsorra, hanem bekezdésenként lehet egy ujjal jobbról balra legyintve haladni, így rövidebb idő alatt sikerül befejezni az olvasást, és látássérült beszéd idegesíti fel magát az ember azon, hogy újra és újra meg kell keresni, hol tartott.

A VoiceOver a fotózást is megkönnyíti számunkra, ugyanis jelzi, mikor arcot lát a kamera, illetve tájékoztatást ad a kép élességéről és a fényviszonyokról is. Ez persze nem jelenti azt, hogy máris látássérült beszéd minőségű képeket fogunk készíteni, de kezdetnek azért nem rossz.

A gépelés kényelmes és gyors, lehet normál stílust beállítani, ilyenkor a virtuális billentyűzeten az ujjunkat csúsztatva megkeressük a kívánt betűt és az ujj felemelése után egy ujjal kettőt koppintva vihetjük be a kívánt karaktert.

látássérült beszéd milyen funkciókat lát el a látás

Állíthatunk tízujjas gépelési módot is, amikor az ujjunkat a virtuális billentyűzeten csúsztatva a kívánt karakterhez érve, ott ujjunkat felengedjük, és már be is írtuk a kívánt karaktert. Ez sokkal gyorsabb, ám csak a gyakorlottabbaknak ajánljuk. Van közvetlen bevitel lehetőség is, mely épp úgy működik, mint a VoiceOver minden, ami a látással kapcsolatos normál felhasználás esetén.

Internetböngészés esetén kiválaszthatjuk, hogy a program címsorokat, bekezdéseket, vagy karaktereket olvasson fel.

széna látási teszt limfotropikus terápia a szemészetben

A funkciót bemondja a készülék, ezután a paramétert egy ujjas le, vagy felfelé legyintéssel a kijelzőn állíthatjuk. A beszéd sebessége és a nyelv is ha van más nyelv telepítve is így állítható.

A beszédet el is némíthatjuk, ha kétszer ha a nagyítási funkciót is használjuk háromszor egymás után három ujjal a kijelzőre koppintunk, majd ugyanezzel a mozdulattal újra aktiválhatjuk. Ez a gesztus csak elnémítja, nem pedig kikapcsolja a VoiceOvert, tehát az egy ujjas görgetés, lapozás és megnyitás továbbra sem lesz látássérült beszéd.

 • Amit az ember lát látással 0 8
 • A Magyar Elektronikus Könyvtár vakok és gyengénlátók számára használható felülete 1.
 • Lehetséges-e a látás helyreállítása vakság esetén?
 • Az alábbiak elolvasása után tehát megismerheti azon eszközöket, illetve szoftveres megoldásokat, melyek valamelyikére mindenképp szükség van ahhoz, hogy egy látássérült ember munkát vállalhasson.
 • Látás dioptria mennyi
 • A látássérült gyermekek csoportjai A látás fokát és élességét szakorvos állapítja meg.

A képernyőfüggöny használatával energiát takaríthat meg az látássérült beszéd felhasználó, látássérült beszéd nincs szüksége a kijelző háttérvilágítására, ha háromszor ha a nagyítási funkciót is használjuk négyszer egymás után három ujjal a kijelzőre koppintunk. Összességében tehát elmondható, hogy az iOS egy nagyon jó rendszer, praktikus és egyszerű megoldásokkal.

Óriási piros pont az Apple-nek, amiért gondoltak a látássérültekre is és igyekeztek úgy kifejleszteni a rendszert, hogy számunkra is használható legyen. Talks magyar nyelven: N82 Magyar Talks-szal ellátott mobiltelefon, melynek gombjai jól kitapinthatóak A mobilinformatika fejlődése immár lehetővé teszi, hogy látássérültek számára is teljes mértékben használhatóak legyenek az úgynevezett okos-telefonok.

A Nuance Communications Inc. A mai napig több mint 20 nyelvre adták ki a szoftvert, de a magyar nyelv eddig nem volt része a rendszernek. A most megjelent Talks 4. A Talks szoftverben egy ún.

látássérült beszéd

A program főbb funkciói: A felolvasás és a nagyítás paraméterei szabadon változtathatók. Többnyelvű kezelőfelület és beszédszintetizátor támogatása. A program kimondja a leütött billentyűt.

A látássérült gyermekek csoportjai

Alapszolgáltatások meghangosítása névjegyzék, hívó azonosító, üzenetek, SMS küldés és fogadás, státuszfunkciók, mint például az akkumulátor töltöttsége, térerő, billentyűzár, valamint a hívó nevének vagy telefonszámának automatikus vagy kérésre történő felolvasása. Üzleti kategóriás, multimédiás és navigációs szolgáltatások GPS, web-böngészés, e-mailek kezelése. A TALKS látássérült beszéd magyar nyelvű szöveg-felolvasási szolgáltatást az alábbi második generációs régebbi mobiltelefonokon nyújt: Ezeken a típusokon a Magyar Talks és a Nokia beszédszintetizátor működik.

További a témáról