Látássérült beszédközpont, Navigációs menü

Nyelvemen van a szó jelenség - Terasz | Femina

Az afázia elmélete és terápiás gyakorlatai

Ritmuszavarok: hadarásdadogáspattogás, skandálás, mutizmus Hangképzési zavarok: diszfónia és fonaszténia Kapcsolódó nyelvi zavarok: diszlexiadiszgráfiadiszkalkulia Általános beszédzavarok: fejlődési diszfázia, afázia A különféle beszédzavarok látássérült beszédközpont is, és nem mindig lehet eldönteni, hogy melyik az elsődleges.

Súlyosság szerint[ szerkesztés ] Súlyosság szerint megkülönböztetnek beszédhibákat, beszédzavarokat és beszédfogyatékosságot. Gyerekeknél a beszédhibákat perifériás, a látássérült beszédközpont és a beszédfogyatékosságot központi idegrendszeri károsodásoknak tudják be. Bármely károsodás lehet azonban kevésbé és erősebben súlyos, és akár teljesen megakadályozhatja a beszédet, az írás-olvasás megtanulását és az írásbeli kommunikációt, vagy a számfogalom kialakítását és a számolást.

A súlyosság megélése és megítélése szubjektív.

javítsa a látást 9 nap alatt táblázat a látáshoz a GOST szerint

Vannak, akik súlyos beszédrendellenességeik látássérült beszédközpont akadályozva érzik magukat, mégis a beszéd a fő kommunikációs eszközük, és nem tekintik magukat fogyatékosnak.

Beszédfogyatékosoknak inkább azok tekinthetők, akik nem beszélnek, vagy beszédük kisegítésre szorul, ezért alternatív vagy augmentatív kommunikációt is használnak, vagy egyáltalán nem kommunikálnak. Nem beszélőknek nevezik a némákon kívül az ideiglenesen beszédképteleneket, vagy például a mutistákat is, de fogyatékosságnak csak állandó, vagy legalábbis tartós állapot számít.

Okai[ szerkesztés ] A beszédhibáknak többféle oka látássérült beszédközpont lehet, amik külön-külön, vagy akár együtt is jelentkezhetnek.

látássérült beszédközpont

Lehetnek a rossz minta követésének következményei, vagy szervi, funkcionális okai is. A szervi okok érinthetik a hallásta beszélőszerveket vagy az agyi beszédfeldolgozó és beszédet irányító központokat.

A stroke idegrendszeri következményei

Az agyi központokat érintő okokat központi, a többi szervvel és beidegződésükkel kapcsolatos látás 10 kezelés periférikus okoknak nevezik. Mindegyik lehet veleszületett, vagy szerzett. Okozhatja fizikai bántalom, fertőzés, mérgezés, gyógyszerek, keringési zavarok, az idegpályák károsodása, és általában minden, ami rossz hatással van a beszélőszervekre, a hallásra és a megfelelő agyi központokra.

Kezelése[ szerkesztés ] A kezelés tulajdonképpeni megkezdése előtt meg kell vizsgálni, hogy nincsenek-e szervi okok a háttérben. Ha találnak valamit, akkor először azt kell kijavítani.

Ma van Teodóra napja!

Egyes esetekben nem lehet a szervi okokat megszüntetni, például gégeeltávolítás vagy afázia esetén. A gége eltávolítása után látássérült beszédközpont beszéd tanulható; afázia esetén az agy megmaradt területeit állítják a nyelvi kommunikáció szolgálatába.

A szervi okok megoldása után sor kerülhet a logopédiai kezelésre. Ennek összetettsége és időtartama a beszédhiba összetettségétől, típusától és súlyosságától függ.

Beszédzavarok

A pöszeség viszonylag egyszerűen javítható, [2] a dadogás [3] és a hadarás [4] már nehezebb, de az is sokat javulhat, különösen gyermekkorban. A mutizmus kezeléséhez már pszichológusra és a család bevonására is szükség látássérült beszédközpont, [5] és a terápia hosszadalmas és bonyolult. Az afázia és a dizartria orvosi segítséget is igényel, de összehangolt csapatmunkával itt is erőteljes javulás érhető el.

látássérült beszédközpont hogyan javíthatja a látás tisztaságát

Következményei[ szerkesztés ] A beszédhibák zavart okoznak a kommunikációban. Még az apró beszédhibák is zavarhatják a beszélőt, félénkké, visszahúzódóvá válhat, félhet a szerepléstől és az idegenektől. A gyerekek sokszor csúfolják és kiközösítik beszédhibás társukat.

Látótérkiesés

Beszédfogyatékosság esetén a beszéd alapú kommunikáció korlátozott, hatékonyságát veszti; az érintett nem tudja megfelelően képviselni érdekeit, vagy gondolatait közölni. Az augmentáció vagy az alternatív kommunikáció valamelyest segít ezen, de nem tudja teljesen pótolni a beszédet. A némaság elszigeteli az egyént, sok néma még kérni, kérdezni sem tud.

További a témáról