Látássérült népesség

A vakok és látássérültek Az EU-ban jelenleg több mint 25 millió vak és — komoly látásproblémákkal küzdő — látássérült ember él.

látássérült népesség látásvizsgálati diagram fejből

Az olyan betegségek, mint például a szürke és zöld hályog vagy a makuladegeneráció minden korosztályt érint. A jövőben — elsősorban a gyorsan öregedő népesség miatt — jelentősen növekedni fog azoknak a száma, akik ezekben a kívülről nem látható betegségekben szenvednek.

látássérült népesség hyperopia, amit kezelnek

Számos kihívással szembesülnek azok, akik látássérült népesség látásproblémákkal küzdenek, amelyek akadályozzák őket a munkaképességben, a tanulásban vagy a normális életvitelben. A szemproblémák az egyéneket és családjaikat, valamint a gazdaságot és azt a társadalmat is érintik, amelyben a látássérültek élnek.

  • Közel 33 ezer vak ember él az országban, a látássérültek száma pedig meghaladja a ezret
  • Rengetegen vakulhatnak meg a következő évtizedekben
  • Központi Statisztikai Hivatal

E kihívások kezelése érdekében az Európai Unió támogatja a megkülönböztetés elkerülését célzó intézkedéseket, valamint a vak és látássérült személyek számára megfelelő szociális és befogadó környezetet teremt. Az EU támogatja a vakok és látássérültek oktatáshoz és kultúrához való hozzáférését.

látássérült népesség hiperopiás szemvitaminok

A szerzői jogi szabályok közelmúltbeli felülvizsgálata például azt eredményezi, hogy több könyv válhat Braille-írással, nagyított betűs nyomtatással vagy hangoskönyv formájában elérhetővé. Az Európai Unió gondoskodik arról is, hogy a látássérült személyek védelemben részesüljenek, és Európában széles körben hozzáférhessenek a szolgáltatásokhoz és a termékekhez, illetve használhassák ezeket.

Így olvasnak a látássérültek - KOS TV

Többek között az EU olyan projekteket is finanszírozott, amelyek a látássérült gyalogosok biztonságát szolgálják. Az látássérült népesség jogszabályok továbbá előírják, hogy a közszolgálatásokkal kapcsolatos honlapokat és mobilalkalmazásokat a látássérültek igényeihez kell igazítani.

látássérült népesség rövidlátás iránti érdeklődés

Az Európai Unió továbbá a termékek és a szolgáltatások széles skálája például ATM-ek, telefonok és okostelefonok, televíziók, online vásárlás, banki szolgáltatások, tömegközlekedési honlapok tekintetében tett javaslatot arra, hogy azokat a vakok és látássérültek számára hozzáférhető módon legyen kötelező kialakítani.

További a témáról