Méhész jövőképe

Veszélyben a méhészek: nagyot eshet az ágazat

milyen rövidlátás híres

A magyar Méz-jelentés kerül fókuszba Magyar kezdeményezésre tárgyalnak a mézről, a méhészetek és a méhészek helyzetéről az Európai Unióban. A jelentéshez csaknem félszáz módosító indítványt nyújtottak be az EP-képviselők. Erdős Norbert európai parlamenti képviselő vasárnapi tájékoztatása szerint az Európai Parlament méhész jövőképe most vitatják meg a Méz-jelentés: a méhészeti ágazat jövőképe című előterjesztést.

óragyakorlatok a látás javítása érdekében

A jelentés várhatóan méhész jövőképe kerül majd az agrárbizottság elé, a szavazás a tervek szerint hónap második felében lesz. Az EP-képviselő kiemelte: Magyarország számára a téma azért fontos, mert az ország a harmadik legnagyobb méztermelő ország az unióban.

Emellett az unióba áramló, többször kétes minőségű kínai méz méhész jövőképe gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek.

visszaállítható-e a látás mínusz 7?

Az ágazat jelentőségét az is mutatja, hogy a méhek porozzák be a növények 84 százalékát, és a beporzás teszi lehetővé az élelmiszerek 76 százalékának előállítását. Erdős Norbert rámutatott: az unió méztermelése, csak a belső fogyasztás 60 százalékát méhész jövőképe.

Foghatják a fejüket a méztermelők: alig lesz idén ezekből a fajtákból Nemcsak a gyümölcstermelőknek, hanem a méhészeknek is jelentős kárt okozott a fagyos tavasz, amely jelentős részét elvehette az éves méztermésnek - írja a baon. A portál szerint nemcsak a gyümölcstermelőknek, hanem a méhészeknek is jelentős kárt okozott a fagyos tavasz. A károkról Huszka Zsoltot a kiskunfélegyházi méhészklub vezetőjét kérdezték, aki elmondta, hogy a fagy jelentős részét elvehette az éves méztermésnek. A méhészek bevételének nagyrészét a népszerű akácméz teszi ki, viszont az előzetes becskések szerint több mint 80 százalékos az elfagyás az akácosokban - mondta a portálnak Huszka Zsolt, majd hozzáfűzte, hogy a károk akkor derülnek ki valójában, amikor hordóba kerül a méz. A fagykárok mellett azonban a szakember szerint méhész jövőképe problémák is nehezíthetik a méhészek munkáját.

A fennmaradó hányad az import, amelynek 50 százaléka Kínából származik. A ezer tonnás kínai méztermelés 20 százaléka pedig nem nevezhető méznek, mert hamisítvány.

A mézhamisítás sok gondot okoz az EU tagországok méhészeinek, köztük a magyaroknak. A Méz-jelentés ezért javasolja a mézimport eddiginél szigorúbb ellenőrzését, az unió külső határain. Tájékoztatott arról is, hogy az ágazat évente mintegy 36 millió euró mintegy milliárd forint támogatást kap az unió pénzügyi forrásaiból.

Magyarország az EU harmadik legnagyobb méztermelője, így nagyon nem mindegy, hogy mennyi olcsó, pocsék kínai méz áramlik be a kontinensre.

Ezt — javasolja a jelentés — a korábbi szintre, azaz 47 millió euróra mintegy milliárd forintra kellene emelni. A szóban forgó jelentés agyrázkódás látása után fokozott figyelmet jelzi, hogy az Európai Parlamentben csaknem félszáz módosító indítványt nyújtottak be hozzá az EP-képviselők.

Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál - döntő hányadát az Európai Unió országaiba - belföldön tonna méz fogy évente, ami lehetne lényegesen több.

Eltűnhet a magyar méz? Egyre kevesebb a méhész hazánkban

Hozzátette: a magyar állattenyésztés bruttó árbevételének 2 százalékát adják a méhészeti méhész jövőképe. Ez évente milliárd forint között mozog. A magyar méhészeti ágazat támogatása évi mintegy 1,5 milliárd forint, amelynek a fele az unió büdzséjéből származik.

További a témáról