Pitypang látás

A virágok, a levelek és a pitypang gyökereinek előnyei és kárai az emberi test számára

Támogasd a Qubit munkáját!

Látásjavító szemmasszázs

Hihetetlen, de a drónos házhoz szállítása Falcon rakéták és a szuperrepülőgépek korában volt még olyan jelenség a természet aerodinamikájában, amelyre nem volt tudományos magyarázat. A mérsékelt égövön egyik leghétköznapibb gyom- és gyógynövény, a pitypang hivatalos nevén gyermeklácfű, Taraxacum officinale magszórása éppen ilyen jelenség volt, egészen mostanáig.

Virágzó pitypang. Mikor virágzik a pitypang?

Egy mérnökökből, molekuláris biológusokból és matematikusokból álló tudóscsoport az Edinburghi Egyetemről szimulációval fejtette meg a pitypangmagok repülésének titkát. Kiderült, a magok olyan módszerrel repülnek, amelyről eddig azt hitték, hogy nem működhet a való világban.

100 látomás, hány sor

Az erről szóló tanulmányt szerdán publikálták a Nature-ben. Segít a vortex Amikor a repülő állatok, a repülőgépek vagy a növényi magvak szárnyra kelnek, a gyűrű alakban áramló levegő, a légörvény vortex segít fenntartani azokat az erőket, amelyek a levegőbe emelik az állatot, a gépet vagy a növényi magvakat.

Pitypang - Tudástár

A kutatók eddig úgy hitték, hogy az úgynevezett szabad légörvények unattached vortex túl instabilak ahhoz, hogy a természetben tartósan fennmaradjanak. A pitypang hiperkönnyű, pufók magvai mégis azokat az örvényeket hasznosítják a repüléshez, amelyek közvetlenül a felszínük mentén alakulnak ki, és így emelik a levegőbe a magokat.

A kutatók figyelmét az keltette fel, hogy mennyire másképp fest a gyermekláncfűmag repülőszerkezete, mint a többi növény szárnyszerű képződményei, például a juharfák boszorkányorrszerű termése.

pitypang látás 40 látás mennyi mínusz

Míg utóbbiak a madarakhoz és a repülőgépekhez hasonlóan a szárnyaik alatti és feletti nyomás különbségét felhasználva repülnek, a pitypangmagok valahogy másképp csinálják — feltételezte az edinburghi kutatócsoport.

A magok repülőszőrei úgy ágaznak ki a központi száracskából, mint a bicikliküllők a kerékagyból, ez a felépítés segíti a mag utazását.

pitypang látás a rossz látás mértéke

Számos rovar is hasonló pitypang látás rejt a szárnyain, ami arra utal, hogy a szabad vagy független légörvények használata a repüléshez mégsem olyan szokatlan a természetben, pitypang látás hitték — mondta a tanulmány egyik szerzője, Nakajama Naomi molekuláris botanikus. A légörvénygyűrűt a küllők között mozgó levegő és a mag felszínén mozgó levegő közötti nyomáskülönbség hozza létre.

pitypang látás

Korábbi tanulmányok szerint a gyermekláncfűmagnak mindig repülőszőre van, és most már pitypang látás, miért fontos ez az állandó mennyiség. A kutatócsoport apró szilikonkorongokkal modellezte a magok repülőszőreit: többféle változatot készítettek a teljesen szilárd korongoktól az olyanokig, amelyek 92 százaléka levegő volt, akárcsak a pitypangmagokon látható sturktúráknak. Amikor a kutatók kipróbálták a modelleket a szélcsatornában, pitypang látás, hogy csak azok a korongok tudják fenntartani a szabad légörvényt, amelyek felépítésükben a legjobban hasonlítanak a pitypang magvaira.

Érdekesség

Ha a korongokon a nyílások száma csak 10 százalékkal kevesebb volt, mint a pitypangmagokon, a légörvény destabilizálódott. A magok első pitypang látás azért tűnnek repülésre alkalmatlannak, mert olyan sok szabad tér van bennük, de kiderült, hogy éppen ezek a levegős helyek azok, ahol a szabad légörvény stabilizálódik, ezáltal válik a mag röpképessé.

Egy as német tanulmány szerint az érdekes mechanizmus pitypang látás a pitypangmagok nem tesznek meg túl nagy távolságot, 99,5 százalékuk legfeljebb 10 méterre távolodik el anyanövényétől, amit a viszonylag alacsonyan fekvő kiindulási pont is magyaráz.

  • Piramis és látomás
  • A virágok, a levelek és a pitypang gyökereinek előnyei és kárai az emberi test számára - Az olaj
  • pitypang - Gyümölcslevek
  • A pitypang fiatal hajtásai és levelei is egészségesek | Gyógyszer Nélkül
  • A máj a szem kapuja
  • Gyakorlatok a látáslátás kezelésére

Érdekes módon a magok terjedésének nem a szeles, hanem a nyugodt, napsütéses, a levegő feláramlásával járó napok kedveznek: ilyenkor a gyermekláncfűmagok 0, százaléka kb. Oszd meg másokkal is!

a látási problémák szédülést okoznak hét gyakorlat a látás helyreállítására

További a témáról