Rövidlátás Puskinban. Az 1960-as évek retrója - Nő a Kádár-korban

Volt egyszer egy Odeon…

a látást befolyásoló ásványi anyagok

We Love Budapest Akkor, az egyetemi jegyzetcserének helyet adó Odeonból a kávézó jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető illata áradt. Az Odeon a délutáni marlenkázások tették emlékezetessémunka- és baráti találkozók törzshelye lett, ahol komoly fejtörést okozott az ember számára, hogy presszókávét, hosszú kávét, kettő, netán három decis tejeskávét fogyasszon az ember.

homályos látás messze

Élmény volt lecsapni az új megjelenésekre, lesni a "tékások"filmpontozásait, haverokkal tippelgetni, az Atom névre hallgató tékás fiú vagy lány, alaposan megfigyelni, aztán eldönteni, melyik dolgozó ízlése passzol leginkább a miénkhez?

És az elmaradhatatlan mozis emlékek: Becstelen Brigantyk szilveszterkor, melyet utána órákon át tartó vita követ, Szerzők, Rövidlátók, Oly sokáig szerettelek, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Aztán egyszer csak — véletlennek, szerencsének, sorsnak — köszönhetően kívülről a rövidlátás Puskinban mögé kerülni, belülről látni mindazt, amit addig csak a kívülállók szemével figyelhettünk előtte.

ha normális látásom van

Felmenni a gépházba ellenőrizni, hogy a megfelelő kópia megérkezett-e, majd vissza a vetítőteremhez, kinyitni az ajtót, eltépni a jegyet a perforációnál és jó szórakozást kívánni a filmhez. Inteni a gépészhez, hogy kezdődhet a vetítés, elhúzni az ajtó előtt a függönyöket, s ha marad hely, leülni a nézőtéren.

rövidlátás Puskinban

Nézni egy jó filmet. Mindig szomorú, ha egy rövidlátás Puskinban bezár, most különösen rövidlátás Puskinban.

Az ő emlékére jött létre a Tolnay Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

Ez volt a mi Odeonunk. Jó, hogy volt ilyen.

rövidlátás Puskinban rövidlátás 25 év

Reméljük, lesz még ilyen.

További a témáról