Rossz látósejt

Ha csökken a látóképesség | TermészetGyógyász Magazin

Teljes szövegű keresés Látás A látása a kutyánál igen fontos szerepet játszik. A kutya látása éles; megfigyelőképessége jó. A gyakorlatban meglehetősen nehéz annak az elterjedt nézetnek a bizonyítása, hogy nem lát olyan jól, mint az ember.

Bizonyos esetekben a kutya reagálásának elmaradása inkább gyengébb értelmi képességének tudható be, mint valamilyen elképzelhető optikai hibának.

Vesebetegség Az érfalak különböző, a diabétesz miatt bekövetkezett változásai, pl. Az ereken kidudorodások jelennek meg mikroaneurizmákamelyek kipukkannak, és bevérzéseket okoznak a retinán. Később a diabéteszes retinopátia ezen formájánál folyadék, zsír és fehérje kerül a retinára a törékeny érfalakból.

Az igaz: a kutya nem lát elég részletet ahhoz, hogy valamely érdekes tárgyat felismerjen, ha az tőle bizonyos távolságra, váratlan helyen jelenik meg.

A kutya a mozgó tárgyat szemével követi és egészen jól becsüli fel a távolságokat is.

rossz látósejt látás szilikonnal műtét után

Rossz látósejt láthatóan nincsen magassági szédülésérzete, rossz látósejt ugyanakkor fél attól, hogy valahonnan leesik vagy lelökik. A kutya szeméből hiányzik a fovea; ez egy kis betüremkedés a retinában, amelyben a látósejtek és a fényérzékeny idegsejtek igen közel vannak egymáshoz.

A látászavarok gyakran váratlanul jelentkeznek — a környezetünket elmosódva, a beszélgetőpartnerünket duplán látjuk, néha mintha árnyék vetődne a látómezőnkre. Az ilyen problémák legtöbbször maguktól megszűnnek másodpercek múlva — ahogy sok más, a szemünkkel kapcsolatos gond is. Mindenki ezt nézi most!

Ez a magyarázata annak, hogy nem képes megkülönböztetni annyi részletet, mint az ember. Ennek következtében a szemfenék részletei gyenge fénynél elég könnyen kivehetők. Amikor a kutya alszik, szeméből úgyszólván csak a fehérje látszik.

rossz látósejt 1 5 látomás mi

Ha pedig felemeljük a félős szemhéját kiderül, hogy a harmadik szemhéj a pislogóhártya a szem elülső részének több mint a felét eltakarja. A kutya alvásmélységében történő változások megmutatkoznak a pislogóhártya mozgásában.

Sokáig azt vélték, hogy a kutya színvak.

rossz látósejt ilyen hyperopia

A cocker spánielekkel végzett újabb, beható vizsgálatok azonban kimutatták: a kutyát kiképezhetik arra, hogy mindig egy bizonyos színű tálat válasszon ki a különböző színű etetőedények sorozatából. Természetesen ezek a kísérletek még nem bizonyítják egyértelműen, hogy mindenfajta kutya képes megkülönböztetni a színeket, de mindenesetre rossz látósejt jelentik, hogy valószínűleg minden kutya képes színlátásra - még akkor is, ha általában nincsenek tisztában a színek jelentőségével.

Ilyen alapon érthető, hogy nehéz a kutyákat színekre idomítani, hiszen a színek a kutya érzékelési világában jelentéktelen tényezők.

rossz látósejt mondjuk a kilátásról

A látást tehát úgy minősíthetjük, mint a kutya három legfontosabb érzékszerve közül a legfejletlenebbet. Ez a tény azonban csak relatív igazságként állja meg a helyét.

rossz látósejt rossz látáslátás

Azt semmiképpen sem lehet kimondani, hogy a kutya látása gyönge, sőt: egy tekintetben mindenképpen felülmúlja az emberét, ez pedig az a képessége, hogy a sötétben is jól tájékozódik. Megfigyelhetjük, milyen biztonsággal vadásznak a kutyák az erdőben, fák között, a legsötétebb éjszakában is, anélkül hogy megsértenék magukat, vagy akadályokba ütköznének.

petefészek apoplézia gyanúja az agy és a látás stimulálása

További a témáról