Szem sérülés. Szaruhártya-sérülések - PHOENIX Group

szem sérülés

A legfontosabb teendőkről az alábbiakban olvashatsz.

szem sérülés

Sok szemészeti betegség esetén jelentős az "időfaktor", fontos a sürgős ellátás: minél korábbi a beavatkozás, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. Szem sérülés fájdalom szem sérülés sokszor nem függ össze a szem sérülésének súlyosságával. Az ideghártyába ékelődött kis fémszilánk esetén például még kitűnő a látás, és szinte elhanyagolható a fájdalom, ugyanakkor elviselhetetlen fájdalommal jár az ívfény okozta minimális szaruhártya-károsodás, mely tünetmentesen gyógyul néhány nap alatt.

a látás jellemzői legfeljebb 3 évig

Színtévesztő teszt Vedd alaposan szemügyre az ábrákat, melyek segítségével ellenőrizheted színlátásod. Nézd az ábrákat 1m távolságból, derékszögű rálátással.

Mechanikai sérülések - a szem tompa sérülései

Mindegyiket három másodpercen belül kell elolvasni! A nagy szennyeződéseket mosd ki, majd fedd le steril gézlappal!

Ne fújj orrot! Törekedj a függőleges fejtartásra!

A szem sérülései

Jellegzetes mechanikai sérülés a különböző sportsérülések, pezsgősdugó sérülés, gyereknél a hógolyósérülés, verekedés következtében kialakuló szem sérülés. A csontos szemgödör védi a szemgolyót ütések során, sérülése rendszerint kiterjedt szemhéj bevérzéssel jár.

szem sérülés

Az arc jó vérellátottságú, ezért kis sebekből is igen intenzív vérzés léphet fel. A nagy szennyeződéseket csapvízzel le kell mosni, a sebet steril gézlappal le kell fedni. A szem sérülés az orrüregtől elválasztó vékony csont sérülésekor levegő jut a szemhéjak alá emphysema.

a lézer káros a látásra

Szigorúan tilos sérülés esetén az orrfúvás, mert így még több levegőt préselünk a szemhéj alá! Tompa sérülések során a szem belseje is bevérezhet.

Szaruhártya-sérülések

Fontos: törekedjünk függőleges fejtartásra, mely segít a vér leülepedésében, lehetővé téve a látást és szem sérülés szemészeti vizsgálatot. A felesleges mozgásokat, erőlködést kerüljük!

Idegentest sérülések Ne dörzsöld a szemedet! Ne látásélesség születéskor meg önmagad eltávolítani az idegen testet!

A szembe került idegen anyag szemészeti szempontból lehet fémes vagy nem fémes pl. Fém esetén az eltávolítás szempontjából fontos tudni azt is, hogy mágnesezhető-e vagy sem.

Elsősegélynyújtás szemsérülések esetén

Bizonyos fémeknél a szervezetben mérgező anyagok választódnak ki, ezért is fontos az időben történő eltávolítás. Növényi sérülésnél meg kell nézni, mennyire volt földdel szennyezett, illetve hogy nem tört-e le a vége.

látásélesség mínusz 4

Tilos a szemet dörzsölni, nyomkodni, piszkálni! Nagyobb bajt okozhatunk, ha mi magunk akarjuk eltávolítani az idegen anyagot.

A szem balesetei: mit kell tenni? Dátum: Könnyen előfordulhat, hogy véletlenül felsértjük szemünk szaruhártyáját. Ezt okozhatja egy szemünkbe csapódó ág, papírlap, növények levelei, egy kisgyermek körme által okozott véletlen sérülés, de akár a kezünk is megcsúszhat a szemceruza használata közben. Sérülés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen ha a szaruhártya horzsolás bekövetkezett, elengedhetetlen az antibiotikumos kezelés a fertőzés elkerülése céljából, valamint a szaruhártya gyógyulását elősegítő műkönny zselé vagy műkönny cseppek használata.

Az idegen test ugyanis sokszor a szemfelszínen a szemhéj belső felületén, a kötő- vagy a szaruhártyán maradhat, ám ha elmozdul, átszakíthatja a szem burkait, bejutva a szemgolyóba.

További a témáról