Tizenéves látás. Kérdése van? Bejelentkezne?

Folyton fáradt vagy? Segítünk kitalálni, mi lehet az oka!
Nagymihály Attila · Mi az a tompalátás? Kezelhető felnőtt korban?

Kék Homár 17éves - 3 éve A legtöbb embert furcsa érzések kerítik hatalmába amikor meglátnak valakit fehér bottal az utcán. Rengetegszer nem is mernek segíteni, máskor helytelenül vezetik a látássérülteket.

Tízenéves Kor, Rövid, Rövidlátás, Tekintet, Leány, Szemüveg

Azért érdekelt annyira ez a tizenéves látás kiállítás, mert nemcsak megmutatja, hogy milyen a látásunk nélkül élni, hanem azt is célul tűzte ki, hogy csökkentse a szakadékot köztük és a látók között. A Millenárison átélhető Láthatatlan Kiállítás ötletgazdája külföldön látott egy szabadtéri kitelepülést, ami arra inspirálta, hogy mindezt itthon is megcsinálja. Engem már régóta érdekelt, mert a látás elvesztésének gondolata nagyon közelről érint: születésemkor levált a retinám, amit aztán lézerrel kellett visszaragasztani.

látás 10 kezelés

Ezért erős rövidlátó vagyok, és tagsági igazolványom is volt a Vakok és Gyengénlátók Szövetségétől. Szoktam néha gondolkodni, hogy milyen lenne, ha történetesen nem tudnak megműteni, és nélkülöznöm kéne a látásomat… Miután megváltottam belépőjegyemet, megtudtam, hogy a kiállítás két részből áll.

Először kipróbálhattam a látássérültek által használt Braille-írást.

a látás teszteli a távollátást

Igaz, hogy egy gyengénlátó segítő elmagyarázta, hogy mi a teendő, sőt, a falon kivilágítva láthattam részletesen a betűket, mégsem sikerült hibátlanul leírnom a nevemet. A kiállítás második felében bementünk tizenéves látás sötétbe.

A tinikor és a szemészeti problémák

Hétfős csoportok indulnak egyébként minden negyedórában. A teljesen elsötétített termeken egy látássérült kalauzol végig minket. Változatos helyszínek voltak berendezve, figyelembe véve azt, hogy sokat tudjuk használni a tapintásunkat és a szaglásunkat. Többek között sétálhattunk utcán, ahol végigtapogathattuk a környezetünket, például tizenéves látás csomó zöldséget egy zöldséges standnál. A kedvenc termem a szoborterem volt, ahol tapintás alapján kellett kitalálni, hogy mit, vagy éppen kit ábrázolnak a szobrok.

Hány éves korban kerülnek először kijelző elé a gyerekek?

Csúnyán elvéreztem a próbán, csak egy szobrot ismertem fel. Vezetőnk, Rozi, igazán kedves és beszédes volt. Minden itt dolgozó látássérültet állásinterjú után vettek fel, kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy mennyire teremtenek könnyen kapcsolatot másokkal. Rozi sok mindenről mesélt, tizenéves látás arról, hogy milyen fajta fehér botok léteznek.

45 után a látás romlik

Persze kérdezni is lehetett, Rozi lelkesen válaszolt mindenféle témában. Amit egy idő után nagyon erősen éreztem, az a bizonytalanság volt.

Figyelmeztetés a halloweeni kontaktlencsékkel kapcsolatban

Nem tudtam, hogy milyen tárgyak vesznek körül, és borzasztóan zavart, hogy nem láttam a végtagjaimat, és azt, hogy hová lépek. Teljesen tizenéves látás éreztem magam a látásom nélkül, még úgy is, hogy Rozi remekül vezetett.

  • Szemész sebész
  • Materialista nézet
  • Mi az a megfelelő életkor, amikor el lehet kezdeni kontaktlencsét hordani?
  • Prostatitis gyanúja esetén
  • A gyerekek, a tizenévesek és a kontaktlencsék
  • A gyerekek, a tizenévesek és a kontaktlencsék - Szemeszter Optika
  • Mindent a kéznek, semmit a szemnek - mosolykilometer.hu-a gondolkodó tizenévesek magazinja
  • Visszérbetegség: már gyógyszerrel is hatékonyan kezelhető!

Megpróbáltam elképzelni, milyen lehet Rozi a hangja alapján, aztán persze a végén kiderült, hogy teljesen máshogy néz ki… Az utolsó teremben üdítőt tizenéves látás édességet lehetett vásárolni. Tisztára kávézóhangulata volt az egésznek, csak éppen nem láttam… Fémpénzzel lehetett fizetni, mert azt könnyebb használni, hiszen ki lehet tapintani, hogy milyen címlet.

A látássérültek persze használnak papírpénzt is, úgy különböztetik meg a címleteket egymástól, hogy másképpen hajtják és máshova teszik őket.

Mi az a tompalátás? Kezelhető egyáltalán felnőtt korban?

Én Sport szeletet vettem, és kaptam visszajárónak egy százast. Gondoltam, lerakom magam mellé a kanapéra amíg kibontom a csokit. Olyan jól leraktam, hogy nem találtam meg többet… Azoknak, tizenéves látás szeretnének valami még izgalmasabbat kipróbálni, lehetőségük van részt venni egy láthatatlan vacsorán, ahol látássérült pincérek, valamint zenekar gondoskodik a szórakozásról és kényelemről.

Gyógyító meditáció -Teljes gyógyulás a gondolat erejével

Biztosan hatalmas élmény úgy enni, hogy közben nem is látod a vacsorádat, tehát szinte semmi se vonja el a figyelmedet az étel tizenéves látás ízétől. A kiállítás hatalmas élményként maradt meg bennem, megmutatta milyen a legfontosabb érzékszervünk nélkül élni, és mindezt izgalmasan és szórakoztatóan tette.

Ne hagyjátok ki! A cikk megírásában segítségemre volt a Láthatatlan Kiállítás csapata, ezt ezúton is köszönöm nekik.

További a témáról